Niklas Strömstedt: Ett ljus i mörkret

För första gången i sin långa karriär ger sig nu Niklas Strömstedt ut på en julturné över hela landet. "Jag ser verkligen fram emot att få möta publiken med mina julfavoritlåtar och egna låtar , säger Niklas när han berättar om turnén.

Niklas Strömstedt började sin musikkarriär för 40 år sedan då han åkte på turné med Ulf Lundell och med tiden har han blivit en av svensk pops största popsångare och låtskrivare. Bland Niklas största hits återfinns ”Sista morgonen”, ”Förlorad igen”, ”Om”, ”Oslagbara”, ”I hennes rum” och ”Inga änglar gråter”. Han har också skrivit låtar till andra artister, bland andra ”Imorgon är en annan dag” med Christer Björkman, och ”När vi gräver guld i USA” som han skrev tillsammans med Anders Glenmark och Orup.

Många begåvade människor
När jag träffar Niklas frågar jag vilket hans bästa minne är från sin långa karriär.
– Jag har fått jobba med så många otroligt roliga människor och i olika sammanhang så jag har många goda minnen. Ska jag välja ut ett så är det väl sommaren 94 med GES. Sedan är det kanske min första turné jag fick åka ut med som keyboardist med Ulf Lundell 1979 och när jag fick min första hit med Sista morgon. Jag har haft en väldig tur under min resa och haft privilegiet att få jobba med så många begåvade människor, säger han.

Förlorad igen
Niklas har svårt att välja ut en favoritlåt från sin sångkatalog.
– Det är jättesvårt att säga att säga en favoritlåt för det kan skifta från turné till turné. Lite hur låtarna ligger i föreställningen. Men nu ska jag ut på en julturné och då gör vi en rolig version av ”Förlorad igen” så det är väl min favorit just nu, säger han. tycker om att prata Niklas Strömstedt har aldrig gjort någon julturné förut men i november-december tar han showen ”Ett ljus i mörkret” på en riksturné.
– Vi gjorde den här showen på Grand Hôtel i Stockholm inför förra julen. Det gick så bra så därför ville jag ta den ut på en turné. Att sjunga och spela live är fortfarande det allra roligaste som finns och att då och då under föreställningen riktigt få vältra sig i jul gör ju inte saken sämre. Sedan pratar jag en hel del mellan låtarna för jag har alltid tyckt att det är kul att prata med publiken. Det blir både jullåtar och mina egna låtar, många låtar som folk tycker om och vill höra. Jag har plockat med några av mina egna julfavoritlåtar som jag översatt från engelska till svenska. Dels för att det är roligt om allting är på svenska och dels för att det är kul att översätta.

Tröttnar aldrig
Efter många års turnerande kan man tycka att man borde tröttna på vissa hits som man framfört år efter år, men det gör inte Niklas.
– Det finns ingen låt som jag är så trött på att jag inte vill spela den. Det är svårt att tröttna på låtar som jag ser att publiken tycker om. Det är nästan tvärt om. Det är den bästa egotrippen man kan få att spela en låt som har nått ut till många och som många gillar. Sedan handlar det också om innehållet. Jag skriver mest om relationer mellan människor och det är ju det viktigaste vi har, säger han.

Inga traditioner
Niklas har inga egentliga traditioner att julfirandet måste vara på ett speciellt sätt eftersom han levt så många år med att ha barnen varannan vecka och då blir det också varannan jul.
– Men jag tycker precis som många andra om att samla så många som möjligt av de jag tycker mest om och vara med dem i en situation där man inte är på väg någon annanstans och få pusta ut lite grann. Egentligen inte ha några planer utan bara få umgås. specialrecept på köttbullar Niklas tvekar inte på frågan om vilken som är hans favorit på julbordet.
– Man är ju alltid hungrig när det blir dags för julbordet och då börjar man ju med sillen. Och det är ju gott med sill så då orkar man inte så mycket mer efter det. Men god sill är en favorit och sedan gör jag fantastiska köttbullar själv. Jag och Jenny delar på matlagningen, men jag brukar göra köttbullarna och skinkan. Skinkan är väl inte så svår att göra, det är ju bara att följa receptet, men jag tar alltid mer senap, säger han.

40 år som artist
Nästa år firar Niklas Strömstedt 40 år som artist men det blir ingen jubileumsturné.
– Hela nästa år kommer jag bara skriva låtar. Jag har inga planer på att åka ut och spela. Det får väl bli den här julturnén som får bli ett slags firande av de 40 åren. Jag gjorde ju en jubileumsturné när jag firade 30 år som artist och det känns bara som några dagar sedan, säger han och skrattar.

Niklas Strömstedts julturné

Stora snöflingor faller lätt som puder och gör gatorna vintervita. Ljus från gatlyktor och juldekorationer speglar sig i våra ögon. Strömstedt åker land och rike runt för att förverkliga sina vildaste julfantasier. En turné med en och annan sång om tomtar, renar och klappar blandat med hans egna mest kända låtar.

17/11 Karlskoga 
18/11 Skövde
21/11 Nyköping
22/11 Eskilstuna
23/11 Askersund
24/11 Härnösand
5/11 Östersund
28/11 Åland
30/11 Bollnäs
1/12 Sälen
2/12 Falun
5/12 Uppsala
6/12 Stockholm
7/12 Jönköping
8/12 Ystad
9/12 Halmstad
12/12 Kalmar
13/12 Karlskrona
14/12 Karlshamn
15/12 Uddevalla
16/12 Kungsbacka

Text: Poul Heie
Foto: Mattias Edwall

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än