Nästa renoveringsprojekt: Inred tvättstugan

Under det senaste decenniet har renovering av kök och badrum varit villafamiljens stora projekt. Nu är det dags för tvättstugan som byggs om till ett funktionellt trivselutrymme.

Säg tvättstuga och många tänker på ett kalt och trist utrymme, men det är något som håller på att förändras. Människor har helt enkelt tröttnat på att tillbringa flera timmar varje vecka i tråkiga och opraktiska miljöer för att tvätta och ta hand om sina kläder. I stället vill vi ha ett praktiskt och trivsamt rum där vi kan tvätta och ta hand om våra kläder.

Anpassad förvaring
När du planerar din nya tvättstuga är det förstås dina egna behov och önskemål som är viktigast, men det finns också generella saker att tänka på. Förvaring kan man till exempel aldrig få tillräckligt mycket av. Gott om plats i skåp och hyllor mår både du och dina kläder bra av. Ett tips är att ha speciella platser för exempelvis idrottskläder och säsongsberoende kläder. Häng undan vinterjackan ordentligt på våren så håller den sig snygg längre. Självklart ska du också ha smart och praktisk inredning i skåpen. Anpassa den efter vad som ska förvaras där.

Praktiskt och estetiskt
Praktiska arbetsytor gör vardagen lite enklare och skönare. Ett tips är att blanda rostfria diskbänkar med arbetsbänkar i andra material. Rejäla hoar är bra för handtvätt, särskilt om du har kläder du vill vara extra försiktig med. Planeringen påverkar också flödet och ergonomin. Det är bra att slippa bära kläder fram och tillbaka i onödan och att undvika obekväma lyft. Ljuset är förstås Under det senaste decenniet har renovering av kök och badrum varit villafamiljens stora projekt. Nu är det dags för tvättstugan som byggs om till ett funktionellt trivselutrymme. också en viktig del, både för det praktiska arbetet och för trivseln.

Musik och blommor
Finns det möjlighet att komplettera belysning med dagsljus är det en fördel. I övrigt gäller samma råd i tvättstugan som i andra rum i hemmet – blanda olika typer av ljus, ha till exempel ett trevligt allmänljus i taket och bra arbetsljus över bänkar, strykbräda och vid maskiner. Våga göra din tvättstuga personlig och inbjudande, så att den blir ett utrymme där det är trevligt att vara. Kulörer och material du trivs med, bra musik, en skön fåtölj, vackra blommor – det är enkla saker som gör stor skillnad.

Text: Ingvar Larsson
Foto: VEDUM

Gäst
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än