Mat ska vara gott och nyttigt

– Det behöver inte vara svårt att laga god och hälsosam mat, säger kostrådgivaren, personliga tränaren och elitidrottaren Simon Sköld som nyligen kom ut med en kokbok för latmaskar.

Med lite hjälp på vägen kan alla laga sund och samtidigt välsmakande mat. Simon Sköld kom nyligen ut med boken Mat för latmaskar, där han delar med sig av kunskap och inspiration som hjälper dig att med minsta möjliga insats komma igång och laga bra maträtter. – Många har lite grann gett upp att äta nyttigt, säger Simon. Det kommer nya dieter i media varje vecka och man vet inte riktigt hur man ska göra.

Hatade grönsaker 
Trots att Simon idag är kostrådgivare har han inte alltid själv haft så bra kosthållning.
– Jag var väldigt kräsen som barn och grönsaker var det värsta jag visste. Däremot älskade jag husmanskost och kunde äta galet stora portioner med spaghetti och köttfärssås eller korv stroganoff. Men när jag flyttade hemifrån och började tävla allt mer insåg jag att kosten var viktig. Jag kände att jag inte orkade träna lika hårt om jag åt dåligt. Då började mitt matintresse. Då var jag tvungen för att både orka jobba och träna hårt.

Mer varierad mat
– I samma ögonblick som jag släppte in grönsaker i mitt liv började jag laga mer varierad mat och inte bara spagetti och köttfärssås. Jag började läsa recept, tittade på matlagningsprogram på tv, blev intresserad av matens innehåll och hur man kunde tänka kring olika livsmedel. Sedan dess har mitt matintresse fortsatt att växa och efter min utbildning till personlig tränare har maten blivit en viktig del i mitt dagliga liv. Sitt stora intresse för matlagning delar Simon med sin fru, deckarförfattaren Camilla Läckberg. – Camilla och jag delar på matlagningen hemma eftersom båda har ett stort matintresse. Dessutom ökar intresset för att laga mat tillsammans när båda tycker det är roligt, säger han.

Många ger upp
I Mat för latmaskar delar han med sig av läckra recept och beättar om hur man på ett enkelt sätt får en bättre kosthållning varje dag.
– Folk tror att det för svårt att äta nyttigt och många har gett upp. Men det handlar om sunt förnuft och det vill jag förmedla med min nya bok, säger Simon.

Tips för barnfamiljer
När vi träffar Simon avslöjar han även några tips på hur man får barnen att äta nyttigt.
– Det handlar om att barnen ska få prova. Gillar de en grönsak kan man utöka med en till. Det är okey om barnen inte tycker om det, men de kan prova. Man kan inte säga att något är äckligt förrän man har smakat. Det handlar också om att göra det roligt för barnen. Om de får vara med och välja grönsaker i affären blir det roligare att sedan äta. De kan få välja tre olika grönsaker i affären så blir det lättare att få dem att äta det de valt. Grönsaker finns ju i många olika färger, strukturer och former som barn tycker är roliga, säger Simon.

Simons goda halloumibiffar

4 personer

1 zucchini
2 morötter
200 g halloumi
1 ägg
0,5 dl olivolja eller rapsolja
Till serveringkokt couscousfärsk spenatturkisk yoghurt

Skölj zucchinin och skala morötterna.

Riv halloumin och zucchinin på grovt rivjärn. Riv morötterma fint.

Blanda grönsakerna och osten med ägg i en bunke tills det blir jämt och fint.

Forma 4 biffar av smeten.

Stek halloumibiffarna runt om i olja på medelvärmei cirka 10 minuter. De ska få färg och bli genom-varma.

Serva gärna med couscous, färsk spenat och ringla över turkisk yoghurt.

Poul Heie
Simons goda halloumibiffar
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än