Marksten i trädgården

Möjligheterna för sten i trädgården är ändlösa. Det går att kombinera, variera och blanda både material och mönster för att få rätt känsla och stil just för din trädgård.

Att sätta marksten kräver en del arbete och en känsla för hur stenen smälter in i naturen. Alltför ofta ser man stora sterila stenöknar, men integrerar man stenen med grönskan blir det mer levande.

Var noggrann
Är man hyfsat händig och noggrann kan man själv sätta marksten i trädgården. Det viktigaste är att göra ett bra underarbete, så var noggrann och se till att du har de rätta verktygen. Gräv minst 50 centimeter djupt för att förhindra att markstenen flyttar sig om ett år. Hyvla botten jämnt, lägg på en geoduk och fyll på med max 25 centimeter bärlager, samkross 0-30-millimeters, åt gången. Kör över med en vibratorplatta minst fem gånger innan du fyller på med mer bärlager.

Rakt och snyggt
När bärlagret är på plats lägger du på 3 centimeter grus eller sättsand. För att få till ett jämnt lager kan man lägga ut två rör med diametern 3 centimeter på vardera sidan. Stöd sedan den raka plankan mot rören och dra den efter dig medan du backar. När allt är jämnt kan du börja lägga på markstenen. Använd en stenklipp för att få till halvplattor till kanterna på varannan rad. Glöm inte att det ska vara plats för fog mellan stenarna. Använd ett snöre som riktlinje så att det blir rakt. När stenen är på plats och allt är rakt ska det sopas ner fogsand, även kallat sandmjöl, noggrant i fogarna. Sopa sedan en andra gång med fogsanden och låt den ligga i någon vecka innan du tar bort överflödet.

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än