Köksrenovering

Det är både roligt och ibland nödvändigt att renovera köket. Eftersom det är en stor investering är det viktigt att resultatet blir som du har tänkt dig. Du kan välja att totalrenovera köket eller så behåller du stommarna och byter resten.

Börja med att planera projektet i tid och ha goda tidsmarginaler. Sätt dig ner i lugn och ro och fundera över vilka behov du har och vilka förändringar du vill göra. Lägg även upp en budget för projektet och se till att redan nu ha marginaler för oförutsedda utgifter som ändringar och tilläggsarbeten.

Helrenovering
När man river ett kök och bygger upp det från grunden är det viktigt att tänka på vilka behov man har idag, men även framöver. Med en totalrenovering finns det möjlighet att hitta nya praktiska funktioner och utrymmen. Det lönar sig oftast att satsa på kvalitet, för då vet man att köket kommer att fungera i många år. Samtidigt är ett nytt kök en av de mest värdehöjande renoveringar man kan göra. Enligt en undersökning av PFM Research är en köksrenovering det som höjer husets värde mest, tät följt av en badrumsrenovering.

Behåll stommarna
Är du nöjd med kökets disposition är ett bra alternativ att bara byta ut köksluckor, lådfronter och arbetsbänkar. Det är både billigare och går betydligt snabbare än att bygga om hela köket. Separata köksluckor finns att köpa från de flesta köksskåpstillverkare och från företag som specialiserat sig på köksluckor. Idag är i stort sett alla köksskåp gjorda enligt standard vilket gör det lätt att hitta billiga alternativ.

Ytbehandling
Köksluckor och lådfronter kan vara målade, lackade eller laserade. De kan också vara försedda med någon typ av ytskikt, till exempel melamin, laminat, träfanér, plast, metall eller folie av papper. Ytskikt av konstmaterial kan vara mer eller mindre slitstarka än trä, beroende på hur träet är ytbehandlat. En nackdel med konstmaterial är att skador syns väl och är svåra eller omöjliga att reparera. Vissa kanter är särskilt utsatta för törnar eller fukt. Undvik därför plastlister som lätt lossnar och välj istället kanter av trä som håller bättre.

Rostfri klassiker
Diskbänkarna i ett kök ska klara påfrestningar som vatten, värme, färgande ämnen, nötning och repning – ofta i kombination. De ska också vara lätta att hålla rena och tåla nötning utan att bli fula. Den rostfria diskbänken har länge varit vanligast, för att den är hygienisk och lätt att sköta. Rostfri plåt är ett bra material, men kan bli repigt efter en viss tids användning. Väljer man en mattborstad yta syns inte repor lika tydligt och man undviker reflexer.

Bänkskivor 
Kökets bänkskivor är ständigt i blickfånget och utgör en stor del av rummets karaktär. De utsätts dagligen för tuffa prövningar och behöver ibland bytas ut. När man renoverar köket, och vill ha en bänkskiva som håller, ska man välja granit eller kvarts. Båda är väldigt tåliga material och enkla att rengöra. De är även mycket reptåliga på grund av sin täthet. Vill man ha ett material som åldras vackert med patina är marmorskivor att föredra. Dock ska man vara noga med rengöring, för sura ämnen i mat och dryck kan lämna avtryck på bänkskivan om de är kvar för länge. Syrorna påverkar inte stenens hållfasthet, utan orsakar enbart kosmetiska skador. Accepterar man riskerna för fläckbildning kan även marmor vara ett bra material för köksbänkar.

ETT GENOMTÄNKT UNDERLAG

När du helrenoverar köket bör stora delar av arbetet utföras av yrkesmän. Dels för att vissa moment kräver behöriga hantverkare och dels för att få renoveringen utförd enligt gällande våtrumsregler.

Det bästa är att anlita en totalentreprenör, som tar ett övergripande ansvar och samordnar yrkesmännen. När du anlitar en entreprenör är det viktigt att du kan beskriva hur du vill se slutresultatet. Gör en beskrivning över alla moment som ska göras och skriv ned vilka material och färger som ska användas vid renoveringen. Ta också fram ritningar, skisser, tidningsurklipp, foton, materialprover eller annat som kan beskriva hur du ser slutresultatet.

Prata med entreprenören och våga lita på hans eller hennes yrkeskunskap. Diskutera olika lösningar för materialval och konstruktioner och fråga hur de själva skulle ha gjort. Många hittar sin entreprenör eller hantverkare genom rekommendationer från vänner och familj. Det kan kännas tryggt att veta att någon annan är nöjd.

Oavsett hur du hittar din entreprenör eller hantverkare bö r du alltid vä nda dig till flera och be om skriftliga offerter. Det ger dig en chans att jämföra priser och vad du får för pengarna. Avtalet ska vara skriftligt och inte innebära förskottsbetalningar. Kräv alltid att få en komplett faktura och betala därefter till ett kontrollerat bankkonto. Håll ett vakande öga och fotografera arbetet löpande. När allt är klart och gömt bakom ytskikten är det svårt att upptäcka fel.

Text: Ingvar Larsson

Gäst
Prata med entreprenören och våga lita på hans eller hennes yrkeskunskap.

Prata med entreprenören och våga lita på hans eller hennes yrkeskunskap. 

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än