Husets nya ytterdörr

Att välja ytterdörr är med andra ord något som kräver en del övervägning. Välj dörren med omsorg. Den ska både passa till ditt hus och dess omgivning.

Entrédörren säger mycket om de människor som bor i huset. Den är husets ansikte utåt som välkomnar dig och är det första intrycket dina gäster får. Den ska också fylla alla kvalitets- och trygghetskrav som finns på marknaden. Håller dörren hög standard kan du ha glädje av den i många år framöver.

Olika stilar
På marknaden finns det idag många olika stilar att välja bland. Uttrycksfulla dörrar inspirerade av 1800-talets senare hälft med spröjsar, urfräsningar och speglar, dörrar med inspiration från 30-talets eleganta funkisstil, dörrar med stark utstrålning och personlighet där några är klassiska andra mer futuristiska.

Med eller utan glas
I en hall eller annat utrymme utan fönster, ger glas i ytterdörren ett insläpp av naturligt ljus. Vill du ha fri sikt genom dörren väljer du transparent glas, men tänk på att det också ger Ytterdörren är husets ansikte utåt som ger stil och karaktär till ditt hus. Välj den med omsorg så att den passar både omgivningen och ditt hus. fri sikt in. Ett alternativ kan vara ett ogenomskinligt glas som bara släpper in ljuset.

Många dörrar ska behandlas
Det finns en mängd olika material att välja på och många ska behandlas olika. Obehandlade furudörrar ska laseras eller täcklaseras, teakdörrar och ekdörrar ska efter montering behandlas med träolja, fanerade dörrar kräver ingen ytterligare behandling, och målade dörrar kan målas med tvåkomponent täckfärg med hög utomhusbeständighet.

Målat eller trärent
Med en målad yta kan man ge huset ett lyft genom en färgsättning som antingen smälter in eller bryter av, allt efter tycke och smak. Exempelvis kan en målad dörr vara neutral i vitt, välkomnande och varm i rött, lugn och behaglig i grönt eller sval och fräsch i blått.
Stilfulla ytor i äkta trä ger också olika intryck: Ek ger ett mjukt och fräscht intryck. Ytan på dörren bör matcha husets stil och dess fönster. Precis som med innerdörrarna måste du beakta vad som dominerar i husets framtoning.

 

Att tänka på när du byter dörr!

• Tänk igenom vad ni vill åstadkomma, ett enkelt underhåll (fixa ett dörrproblem) eller en satsning (en riktig förändring som ökar värdet, både på huset och på boendet).
• Anlita erfarna snickare om ni anar pro-blem och/eller saknar egen erfarenhet.
• Ställ frågor till leverantören, de kan ge mycket stöd och information.
• Satsa på ordentligt lås och trycke.
• Se om det behövs ett skärmtak eller liknade för att skydda den nya dörren mot väder och vind.

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än