Höstens inredningstrender

Övre raden. Kudde Chhatwal Jonsson, kudde House Doctor, set på bricka Muubs, vas Anna Elzer Oscarson, grön keramik med väggfärg från Jotun.
Undre raden. Väggfärg Deco Pink från Jotun, väggfärg Sandy från Jotun, ljuslykta från Iittala och pappersvas från Serax.

Trendexperten Stefan Nilsson har spanat runt på höstens internationella designmässor och tipsar om färgsättningar, inredningsdetaljer och trendiga material.

Sommaren 2017 kommer gå till världshistorien som en av de mest mediokra i mannaminne. Regn, kallt och rätt tråkigt. Påverkar detta hur vi vill ha vår inredning? Kanske. Det vi absolut ser hösten 2017 är hur vi inreder med större färgfält. Jag personligen är väldigt förvånad över hur snabbt vi lämnade min favorittrend från våren 2017 när vi hade kreatörer som Jaime Hayon och jag talade om Peter Pan-trenden.

All humor, alla flamingos och alla roliga monsterablad är som bortblåsta. Så bort med det barnsliga och in med ett murrigt, färgstarkt allvar. Vi tittar djupt i färgburken… Men det är bra. Vi leker med färg på väggar, på inredningsdetaljer och på alla sätt vi kan.

Stora färgfält
Jag är en av de som tidigare sagt saker som ”enkla tips för att få till det den här säsongen är att bara skaffa några nya kuddar och en ljusstake”. De här enkla tipsen funkar inte längre. Mer, annorlunda, och varför inte egetskapat. Efter att ha besökt Skandinaviens största inredningsmässa Formex så ser jag hur väggarna får färg, men det ska vara matt.

Så pass matt att det nästan dammar. Färgerna drar åt jordiga, rostiga toner med inslag av rosaktigt puder. I den mörkaste färgskalan ser vi brunt, men det funkar även med ljusare toner. Parallellt ser vi en lek med det gröna. Det kan vara dimmigt, mossaktigt grönt, eller varför inte helt och hållet julgransgrönt.

Det går att blanda, men se till att det är matt, dammigt matt, och se till att det är stora färgfält. Det funkar inte längre att bara byta två kuddar i soffan för att du ska få en ny känsla i hemmet.

Gå ton i ton
Materialen då? Mässing och marmor har äntligen nåt sin kulmen. Självklart finns en och annan pryl i de hypade materialen men det är mycket färre saker till förmån för trä i olika varianter och kanske framför allt keramik.

Matcha, gå ton-i-ton, eller arbeta med det som du vill – men se till att det har ett eget ”konstigt” uttryck. Om du är en av de som råkar sitta på en skatt med hemmadrejade keramiska krukor – grattis! Formex mest uppskattade pryl var vasen som Joanna Günther gjort med klassisk ringteknik. Du rullar en ”korv” av lera, sen adderar du en korv till, och en till och till slut har du en kruka. Ställ denna sandfärgade kruka på ett litet träbord mot din mossgröna vägg så har du ett perfekt stilleben för 2017.

Addera gärna en höstvissen blomma som till exempel sydafrikansk proteus så har du alla rätt. Hösten 2017 har mycket färg, få, utvalda och personliga saker som i kontrast till tidigare industriell stil, eller den tropiska Peter Pan-trenden från i våras.

Text: Stefan Nilsson

Gäst
Stefan Nilsson

Stefan Nilsson är Sveriges främsta trendexpert. Konstant på resande fot spanar han efter nya företeelser och fenomen inom inredning, design, mode, mat och annat som vi drömmer om. Villa Aktuellt bad Stefan berätta om vilka inredningstrender han sett på höstens internationella mässor.

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än