Goda spett på grillen

Sköna sommarkvällar tänder vi grillen och samlas för att laga middagen utomhus. Kött, fisk, grönsaker och skaldjur – allt blir härligt gott på glöden. Prova ett lite kryddstarkare spett av rostbiff.

Rostbiff teriyaki 4 personer

Grillspett teriyaki är kryddstarka spett av rostbiff. Vitlök och kajennpeppar är tongivande i marinaden. Rosmarin och schalottenlök ger också njutning till rätten.

Ingredienser:
700 g rostbiff
1 dl teriyakisås
1 vitlöksklyfta
1/2 krm kajennpeppar
8 schalottenlökar
4 – 5 rosmarinkvistar
2 msk sesamfrön olivolja salt och peppar

Gör så här: Skär köttet i ca 2 cm stora tärningar eller på längden i cm-tjocka strimlor. Blanda teriyakisås, pressad vitlök och kajennpeppar. Lägg köttet i såsen. Marinera ca 1 timme. Skala schalottenlökarna. Lägg dem i ett foliepaket med rosmarinkvistarna. Salta, peppra, häll på lite olivolja. Nyp ihop paketet och grilla löken långsamt i ca 15 minuter. Trä upp köttet på grillspett och grilla i ca 2 minuter på varje sida. Salta och strö över sesamfrön. Servera med lök samt gärna klyftpotatis och kryddsmör.

INNAN DU BÖRJAR GRILLA
När du grillar med kol eller briketter ska du komma ihåg att tända grillen i tid och låta glöden bli grå innan du börjar grilla. Lägg på gallret en kvart innan du ska börja grilla så att det blir riktigt hett. Då undviker du att maten fastnar när du grillar.

GRILLTIDER
Ungefärliga grilltider på varje sida.
Kött: 2 cm tjocka bitar och entrecote, 2 minuter. Kotletter, 4 minuter. Kycklinglår, 3 minuter, Lammkotletter, 2 minuter. Fisk: Laxkotlett, 4 minuter. Makrillfiléer, 3 minuter. Sotare, 4 minuter.

RECEPT: ICA

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än