Fulbulans rabatt

Fulbulan är ett stort välvt lock i plast över det nergrävda reningsverket. Numera syns inte själva bulan för vi har byggt ett litet hus över, men rabatten närmast kallar jag ändå Fulbulans rabatt. Huset är runt med spetsigt tak och delvis gömt under en klätterhortensia. Kanske visar det nån gång fram över.
Rabatten är på sin fjärde säsong och äntligen har alla allium som jag längtat efter, kommit på plats. Fyra sorters bollar med lite olika höjd och blomningtid. Eftersom det är en stor rabatt 6x3 meter, valde jag att plantera glest från början, låta kantnepetan som är en av karaktärsväxterna fröså sig. Tomrum fylldes ut med ettåriga växter. Hela planteringen går i lila nyanser, grått, vitt och lite rosa. På hösten kommer självsådd slingerkrasse och ger en kaxig orange kick bland de falnande färgerna.  I år har det mesta växt ihop och inga ettåringar behövs.

Tanken var ju att kantnepetan som är ca 40 cm nu skulle täcka alliumlökarnas vissna och gula blad. Det lyckades nästan. Bladen vissnade en vecka innan nepetan hunnit täcka dem och några lökar hamnade utanför, men de går ju lätt att flytta in i fluffet.

Inspirationen kom från en lite tuva backtimjan som slagit rot och spridit sig i kanten av parkeringen. I tuvan stack det upp en rosenmalva och ett par andra små växter. Jag ville göra nåt liknande i stor skala. En plantering för fjärilar och insekter i full sol med låga marktäckare och höga uppstickande växter. Till skillnad från andra planteringar ville jag inte ha den där tripp-trapp-trull effekten med högst längst bak utan mer huller om buller där höga växter står upprätta för egen kraft. På försommaren får torn och hjärtan hålla höjden, men senare kommer den pampiga kardvädden att ta över. Här finns också kronärtskockor, akantus, bolltistel och martorn.

Stäpplök på väg
Hur det ser ut lite längre fram i sommar, skiss, vilka växter jag valt och hur man gör rishjärtan, kan du läsa om i Allers nr 7-8 2017, där jag kallar den fjärilsrabatt, för här trivs de verkligen liksom, humlor och bin.
Allt gott

Anette Brunsell