Förnya entrén

Entrédörren är husets ansikte utåt och det första intrycket dina gäster får. Samtidigt ska den fylla en mängd kvalitets- och trygghetskrav. Håller dörren hög standard kan du ha glädje av den i många år framöver.

Eftersom ytterdörren har många viktiga funktioner är det många saker man måste tänka på inför ett byte. Den ska se trevlig och inbjudande ut, stå emot väder och vind, vara inbrottsskyddad och kunna öppnas och stängas ett otal gånger.

Utseendet
När du väljer ytterdörr ska du ta hänsyn till både husets karaktär och omgivningen. På marknaden finns det idag många olika stilar att välja bland. Uttrycksfulla dörrar inspirerade av 1800-talets senare hälft med spröjsar, urfräsningar och speglar. Det finns dörrar med inspiration från 30-talets eleganta funkisstil och andra med stark personlighet där några är klassiska medan andra är mer futuristiska.

Färgsättning
Med en målad dörr kan huset få ett lyft genom en färgsättning som antingen smälter in eller bryter av – allt efter tycke och smak. Exempelvis kan en målad dörr vara neutral i vitt, välkomnande och varm i rött, lugn och behaglig i grönt eller sval och fräsch i blått. En entrédörr i äkta massivt trä, som ek, teak, ask eller bok, kan också ge olika intryck.

Funktion
När du väljer ny dörr ska du tänka på hur den ska användas och vilka behov som behöver tillfredsställas. Finns det plats för en pardörr är det både snyggt och praktiskt med en större öppning av huset. Saknas det fönster i hallen ger glas i ytterdörren ett insläpp av naturligt ljus. Vill du ha fri sikt genom dörren väljer du transparent glas, men tänk på att det också ger fri sikt in. Ett alternativ kan vara ett ogenomskinligt glas som bara släpper in ljuset.

Kvalitet
Du bör också ta hänsyn till hur utsatt fasaden är för väder, fukt, vind och alger när du väljer ytterdörr. Det finns en mängd olika material att välja på och många ska behandlas olika. Obehandlade furudörrar ska laseras eller täcklaseras, dörrar i massivt trä ska efter montering behandlas med träolja.

Säkerhet
Eftersom villainbrotten ökar är det viktigt att ha ett bra skalskydd. Därför bör entrédörren ha ett ögonmärkt lås (SSF:s märkning) kompletterat med borrskyddsplåtar. Det är också tryggt och avskräckande med ett godkänt villalarm, helst säkrat med flera uppkopplingar. Se till att installatören sätter upp dekaler som visar dels att huset är larmat och dels att låsen är ögonmärkta.

Att tänka på!

  • Tänk igenom vad du vill åstadkomma, fixa ett dörrproblem eller en större förändring som ökar värdet, både på huset och på boendet.
  • Ställ frågor till leverantören, de kan ge mycket stöd och information.
  • Satsa på ordentligt lås, trycke och larm.
  • Se om det behövs ett skärmtak eller liknade för att skydda den nya dörren mot väder och vind.
  • Det lönar sig att anlita erfarna snickare för monteringen.
Poul Heie
Att tänka på vid dörrköp

Att tänka på vid dörrköp - ställ frågor till leverantören, de kan ge mycket stöd och information.

Läsarnas betyg: 
Inga röster än