Favorittomater

Att välja tomater är inte lätt när det finns så många roliga med olika egenskaper, men jag vill ha en bra blandning som ger så tidigt som möjligt till så sent som möjligt för att täcka in så stor del av året med färskt. Jag vill ha normalstora bastomater som ger rikligt till olika röror och såser, olika former och färger eftersom det tilltalar ögat, men också för att olika färger innehåller olika antioxidanter som bygger upp immunförsvaret och dessutom lär vara rena cancermedicinen (Nej, jag har inte cancer, men det skadar inte att förebygga och försöka hålla sig frisk). Jag vill ha sorter med spännande smaker, syrliga, söta, fylliga godistomater. 
Utrymmet räcker till 7-8 ampeltomater, 5-10 fönstertomater och 40 höga. En del vill jag förstås ha flera plantor av och jag har 39 sorter som alltså måste bli färre.
Tio favoriter är självklara. Presenterar dem utan inbördes ordning.

Fönstertomaten 'Vilma' med söta, goda körsbärstomater, 30-40 cm första säsongen. Tar lite tid på sig att komma igång, men ger sen rikligt och länge. Kan flytta in på fönsterbrädan under vintern eftersom hon inte blir så hög, gärna med växtbelysning. När hon blir för hög eller risig tar man bara en gren och sticker ner i ny jord. Tomater är perenna i sin ursprungsmiljö, men på grund av sin storlek är de flesta mest praktiska att odla som ettåringar.

'Bloody Butcher', bra bastomat, ger rikligt med normalstora, plattrunda, mycket saftiga tomater, ganska tjockt skal. Tål lite lagring i kylen. Framför allt en mycket tidig sort. Vilket är viktigt för mig i zon 4, 1 meter hög buske. 


Ampeltomat 'Tumbling Tom Yellow'. Jag har också en röd variant. Busktomat med naturlig hängande växtsätt perfekt för amplar, piedestal eller stor, lite högre urna. Medeltidig. Ger hundratals goda körsbärstomater på en gång. Jag brukar har några plantor inomhus och några ute för att förlänga skördeperioden.

'Black Cherry' Mörkröd snygging, söt och saftig körsbärstomat som ger rikligt, hög, tjyvas.

'Chilega' Sötaste tomaten i samlingen, storfavorit som oftast går åt som godis redan i växthuset trots att den ger både rikligt och länge. Medeltidig körsbärstomat, hög, tjyvas.

'White Bush' Medeltidig bifftomat som ger fantastiskt goda bamsingar på 150-200 gram. Så länge tomaterna är ljusa smakar de inte så mycket, men plötsligt blir de apelsinfärgade och otroligt smakrika. Då äts de på en gång. 120 cm hög stadig buske. Som de flesta bifftomater lite mer svårodlad än de mindre sorterna.

'Cherny Mavr' Rysk brunröd plommontomat, ger rikligt med söta lagom munsbitstora godistomater, medeltidig, hög, tjyvas. Försökte gång på gång spara en klase mogna för fotografering, men de gick inte att motstå tillräckligt länge.


'Green Zebra' Medelstor, gulrandig salladstomat med tunt skal, söt och mycket god, ger bra men tål endast ett par dagars lagring, hög, tjyvas.

'Indigo Pear Drops' Lilagul pärontomat, mycket god, saftig, söt, ger rikligt men är trögpollinerad. Jag brukar plantera den nära dörren i bra drag, men ej utomhus, hög med buskigt växtsätt. Jag tjyvar till hälften.

Sist men inte minst 'Vesuvio Giallo' med den för piennolotomaterna karaktäristiska spetsen. Kallas vintertomat eftersom hållbarheten är exceptionell, men likt vinteräpplen behöver de mogna en eller ett par månader efter skörd innan smaken kommer. Vad det gäller arom kan de inte tävla med övriga favoriter, men smakar mer än en köpetomat och det är fantastiskt att ha egna färska tomater till jul sparade i upphängda klasar. Hög, tjyvas.

Jag lottar ut fem frö av valfri sort till tre vinnare. Du behöver bara visa ditt intresse i en kommentar.Den som inte har egen blogg väljer att registrera sig som anonym med mejladress i kommentaren.Dragning onsdagen den 24 januari kl 18.00. Vinnarna meddelas via mejl och presenteras på bloggen i kommande inlägg.

Allt gott

Anette Brunsell