Ett hem för hela familjen

När en barnfamilj inreder sitt hem ska det finnas plats för både lek och vila. Låt barnen vara delaktiga och få känna att de har ett inflytande över sitt hem. Det är viktigare än vad vi tror.

Ett vanligt problem när man gör om hemma är att man vill skapa det perfekta hemmet för andra, istället för att titta på sina egna behov. Vi påverkas av andra och inreder för att visa dem hur bra vi har det.

Inred istället ditt hem så att det fungerar för er som bor där. Det är viktigt att hemmet fungerar för alla familjemedlemmar. Har man barn ska hemmet kunna tåla hårda tag och vilda lekar, samtidigt som det erbjuder platser för lugn och ro. När en barnfamilj inreder sitt hem ska det finnas plats för både lek och vila. Låt barnen vara delaktiga och få känna att de har ett inflytande över sitt hem. Det är viktigare än vad vi tror.

Barnen kan vara delaktiga och skoja till inredningen med färger och mönster. Inredaren och programledaren Isabelle McAllister tipsar i boken Rum för kidsen om vad man ska tänka på när barnens rum ska göras om.
– Det är en bok som jag hoppas ska kunna hjälpa föräldrar att fixa barnens rum, säger Isabelle. Det handlar om färglära, tapetsering, belysning och förvaring.

Sedan går vi in på speciella frågor som gäller just barnens rum, som till exempel hur man gör när barnen ska dela på ett rum.
– Barnen är egna individer som också räknas, men det är viktigt att vi vuxna behåller ansvaret. Att vi inte bara lämpar över det hela på barnen, för det klarar de inte av. Men det är viktigt att barnen får känna att de har inflytande över sitt hem, eller åtminstone en del av det. Därför måste vi ta oss tid att lyssna på våra barn och försöka att hitta projekt som vi kan göra tillsammans. Det kanske tar längre tid, men då känner de sig delaktiga och det är viktigt. säger Isabelle McAllister.

Foto: Jenny Brandt 

Poul Heie
Låt föräldrarnas sovrum bli en oas dit man kan dra sig undan för att få vara i fred.

Låt föräldrarnas sovrum bli en oas dit man kan dra sig undan för att få vara i fred.

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än