En investering med många fördelar!

När du byter till moderna, energisnåla fönster sänks uppvärmningskostnaden samtidigt som inomhusklimatet förbättras. Det är en långsiktig investering som också ökar värdet på ditt hus. Men det är mycket att tänka på så välj fönster med omsorg.

Att äldre fönster kan vara rejäla energitjuvar är knappast en nyhet. Med nya fönster får du ett bättre inomhusklimat med mindre drag, lägre elräkningar, mindre buller och en värdeökning på huset, samtidigt som det är bättre ur miljösynpunkt.

Rätt U-värde
Fönstrets U-värde är ett mått på hur bra kombinationen av glas, karm och båge isolerar. Ju lägre U-värde desto bättre isolerar fönstret. De moderna s.k. energimärkta fönstren har i vissa fall U-värde som är mindre än 1, jämfört med ett fönster utan isolerglas som ligger på cirka 3. På hemsidorna hos flera av fönsterleverantörerna kan du jämföra skillnader i energibesparing mellan olika fönster modeller.

Olika öppningsvarianter
När du väljer fönster ska du tänka på om de öppnas inåt eller utåt, åt höger eller vänster. Öppnas de inåt kan du tvätta dem utan att gå ut och öppnas de utåt slipper du att plocka bort det som står på fönsterbrädan. Du kan också välja ett vridfönstret som vänds ut och in.

Husets skalskydd
Finns det små barn i hemmet kan du komplettera med säkerhetsbeslag och barnspärrar. Du kan även öka skyddet mot insyn, inbrott och brand med olika skydd, lås och glasalternativ.

Reglera värmen
När fönsterbytet väl är genomfört minskar oftast behovet av värme i huset och en reglering av husets uppvärmningssystem kan vara på sin plats. Så passa på och släpp in vårvärmen i huset. Vem vet, med rätt fönster kanske den till och med stannar…

Så här enkelt går ett fönsterbyte till

  • Välj en leverantör som tar hela ansvaret. Boka möte med firman för ett förutsättningslöst möte, där du får information om vilka olika fönstersystem som finns och vad som passar just ditt hus.
  • Vid mötet kan representanten mäta upp dina fönster för att senare kunna lämna en offert. Besöket ska vara kostnadsfritt och helt utan köp krav. Efter att firman mätt upp alla fönster och gått igenom förutsättningarna lämnar de en offert.
  • Begär att både fönster och arbete ska ingå i offerten, med delpriser material och arbetskostnaden.
  • Om du har utrymme kan du dra av halva arbetskostnaden i ROT-avdrag. Se till att det även anges separat i offerten.
  • Efter avtalad tid sker leveransen direkt hem till dig.
  • Montörerna plockar ur de gamla fönsterna och installerar in de nya.
  • I installationen bör det ingå lister, fönsterbleck, bortforsling och grovstädning.
Poul Heie
Montering av fönster

Montering av fönster

Läsarnas betyg: 
Inga röster än