En gemensam motorpark

Det finns många olika motordrivna maskiner som kan underlätta skötseln av en trädgård, men som kostar mycket i förhållande till hur ofta man använder dem. Eftersom man använder dem så sällan kan man gå samman med några grannar och dela på kostnaden.

Till en normalstor trädgård har man bara användning för exempelvis motorsåg, trädgårdskvarn och motordriven häcksax någon gång per år. Även om det är praktiskt och underlättar trädgårdsarbetet att ha maskinerna, så kan det kännas onödigt att investera tusentals kronor i en egen motorpark.

Trädgårdsförening
Många småhusägare ingår i någon form av samfällighet, t.ex. villaförening eller vägförening, som tillsammans kan bygga upp en gemensam park av riktigt bra trädgårdsmaskiner. De husägare som inte ingår i en förening kan gå samman med grannarna i kvarteret och bilda en löst sammansatt trädgårdsförening. Tillsammans bestämmer man vilka maskiner som ska köpas in, var de ska förvaras och hur turordningen ska vara för användningen. Man delar alla kostnader, som inköp, service och underhåll, och får fördelen att ha tillgång till bra trädgårdsmaskiner till en rimlig kostnad.

Text: ingvar larsson Foto: Stihl Trädgården

admin
motorsåg När du ska fälla träd eller kapa grenar är motorsågen ett härligt redskap. Om du bara tänker kapa grenar från träd är det enklast att använda en eldriven såg, annars väljer du en bensindriven såg.

Motorsåg
När du ska fälla träd eller kapa grenar är motorsågen ett härligt redskap. Om du bara tänker kapa grenar från träd är det enklast att använda en eldriven såg, annars väljer du en bensindriven såg.

häcksax För dig som vill hålla häckar och buskar i trim är häcksaxen ett bra redskap. Den hjälper dig att hålla formen eller ge din häck ett nytt utseende. Den både trimmar och formklipper.

Häcksax
För dig som vill hålla häckar och buskar i trim är häcksaxen ett bra redskap. Den hjälper dig att hålla formen eller ge din häck ett nytt utseende. Den både trimmar och formklipper.

jordfräs I större rabatter eller trädgårdsland är det ett hästarbete att lufta jorden eller kultivera myllan. En jordfräs klarar det både snabbt och smidigt. Den kan också lufta gräsmattan.

Jordfräs
I större rabatter eller trädgårdsland är det ett hästarbete att lufta jorden eller kultivera myllan. En jordfräs klarar det både snabbt och smidigt. Den kan också lufta gräsmattan.

lövblåsare En lövblåsare med sugfunktion är perfekt för trädgårdsstädningen. Löv och annat skräp sugs igenom en rotor som finfördelar löven. Uppsamlaren töms sedan i komposten.

Lövblåsare
En lövblåsare med sugfunktion är perfekt för trädgårdsstädningen. Löv och annat skräp sugs igenom en rotor som finfördelar löven. Uppsamlaren töms sedan i komposten.

trimmer På de ställen där du inte kommer åt med gräsklipparen, är trimmern ett utmärkt redskap. Det finns både bensin- och eldrivna trimmrar och de levereras med tråd eller plastknivar.

Trimmer
På de ställen där du inte kommer åt med gräsklipparen, är trimmern ett utmärkt redskap. Det finns både bensin- och eldrivna trimmrar och de levereras med tråd eller plastknivar.

trädgårdskvarn När man städar och röjer på tomten är trädgårdskvarnen ett bra redskap för att göra virke, kvistar och pinnar mindre skrymmande och mer lättkomposterade.

Trädgårdskvarn
När man städar och röjer på tomten är trädgårdskvarnen ett bra redskap för att göra virke, kvistar och pinnar mindre skrymmande och mer lättkomposterade.

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än