Den bästa sporten

Peter Forsberg, Magdalena Forsberg och Ingemar Stenmark är idrottslegender som tidigare tävlat i Mästarnas mästare. I årets jubileumssäsong gör de och 15 andra deltagare lagvis upp om vilken sport som är den mest optimala.

Villa aktuellt har träffat några av våra mest framgångsrika idrottsstjärnor som nu tävlar i ett helt nytt tävlingsmoment i den tionde säsongen av Mästarnas mästare. De tidigare vinnarna Magdalena Forsberg, Ingemar Stenmark, Armand Krajnc och Peter Forsberg samt 14 tidigare deltagare möts passande nog i tävlingar i Grekland, där idrottens vagga en gång stod.

Den mest optimala idrotten
Denna gång tävlar deltagarna i lag med andra idrottare som har tävlat i sporter med liknande förutsättningar. Sex lag med tre deltagare i varje lag slåss om titeln.
– I Mästarnas mästare har vi under nio säsonger undersökt vem som är den mest mångsidiga atleten. Vi har samtidigt förstått att tittarna har undrat och diskuterat vilken idrott som är den mest optimala. Därför ska vi försöka utreda just det. I en storslagen jubileumssäsong ska vi helt enkelt ta reda på vilken sport som är bäst, säger Anders Wistbacka, projektledare på SVT.

Stenmark i en klass för sig
I Mästarnas mästare 2011 var Ingemar Stenmark i en klass för sig själv och den här gången tävlar han i Skidlaget tillsammans med Magdalena Forsberg och Pernilla Wiberg. Stenmarks meritlista är lång med två OS-guld, tre VM-guld och 86 världscupsegrar i slalom och storslalom. Han har fått SvD:s bragdguld två gånger och blev 1999 vald till ”Århundradets främste svenske idrottsman” av svenska folket.
– Jag tycker att det ska bli jättekul att få vara med i Mästarnas mästare igen. Det ska bli intressant att se hur vi individuella skidåkare klarar oss emot lagidrottare i denna lagtävling. Kul också att få bilda lag med Pernilla Wiberg och Magdalena Forsberg, som är trevliga tjejer. Jag har goda minnen från förra gången och med åren glömmer man ju bort hur tuffa vissa moment var, som tur är, säger Ingemar Stenmark.

Går aldrig på gym
Trots att Ingemar är stark som en oxe och utan en gnutta fett på kroppen påstår han själv att han inte tränar speciellt mycket.
– Jag känner mig hyfsad i kroppen men jag är inte vältränad. Jag tränar varannan dag ungefär, men det är inget extremt. Är det fint väder sticker jag ut en stund. Är det skitväder så kanske jag väljer att jobba i stället. Men jag cyklar mest, jag går aldrig på gym, säger han.

Magdalena tränar varje dag
Skidskytten Magdalena Forsberg har bland annat vunnit sex VM-guld och segrat i Världscupen sex år i rad. Dessutom har hon fått Jerringpriset hela fyra gånger, vilket är rekord. När Magdalena Forsberg vann Mästarnas mästare kunde vi se hur vältränad hon fortfarade var, elva år efter hon slutade med skidskyttet, men hon håller inte med.
– Jag är inte ett dugg vältränad jämfört med hur jag var när jag höll på och tävlade. Men jämfört med Svensson är jag nog rätt vältränad, säger hon. Jag mår inte riktigt bra om jag inte får röra mig varje dag. När jag var aktiv tränade jag 5-7 timmar om dagen och det är ungefär vad jag får ihop på en vecka numera.

Naturliga träningspass
Efter sin aktiva karriär har Magdalena haft som rutin att lägga in naturliga träningspass varje dag.
– Idag motionerar jag för att må bra. Jag försöker lägga in rörelseträning i vardagen så att det blir naturligt. Det är inte så att jag lägger in att idag ska jag vara på gymmet kl 5. Istället börjar jag dagarna med att sticka till skolan med ungarna och då springer jag medan barnen cyklar. På vintern tar jag båda barnen på sparken. Det är en bit så det blir bra träning, speciellt när det är nysnö för då går det riktigt tungt. När jag sedan kommer hem brukar jag spänna på mig pjäxorna och ge mig ut i skidspåret av bara farten. Vi har ett idrottsspår precis utanför huset så det går inte åt någon dötid. Sedan är jag hemma vid nio, tar en kopp kaffe och börjar jobba. Får jag inte röra på mig på morgonen så blir jag jätteseg, säger Magdalena.

Foppa är lättare och snabbare
Peter Forsberg, av många ansedd som Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna, är med i Skridskolaget tillsammans med Maria Rooth och Pelle Fosshaug. När Foppa, som vann Mästarnas mästare 2016, la skridskorna på hyllan för sju år sedan slutade han helt med träning.
– Jag behöver alltid ett mål för att träna så när jag la av med hockeyn prioriterade jag bort träningen. Efter att ha tränat dagligen i 25 år och tänkt på vad jag stoppade i mig var det en så skön känsla att kunna lägga mig ner en lördag och äta en ostkrokspåse utan att behöva bry mig om jag äter 100 g mer eller inte. Men inför Mästarnas mästare måste jag gå ner några kilo, så jag blir lättare och snabbare. Nu är det hårdträning som gäller, säger han inför inspelningen.

Finalkampen
De 6 lagen är: Skidlaget med Ingemar Stenmark, Magdalena Forsberg och Pernilla Wiberg, Bollaget med Kennet Andersson, Jesper Blomqvist och Magnus Wislander, Simlaget med Emma Igelström, Louise Karlsson och Anna Lindberg, Friidrottslaget med Malin Ewelöf, Erica Johansson och Mattias Sunneborn, Kraftlaget med Sara Dikanda Eriksson, Tomas Johansson och Armand Krajnc, samt Skridskolaget med Peter Forsberg, Maria Rooth och Pelle Fosshaug. Den 15 april är det kvartsfinal och den 22 april semifinal där det avgörs vilka lag som möts i den avslutande finalen den 29 april.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Poul Heie
Peter Forsberg

Peter Forsberg

Magdalena Forsberg

Magdalena Forsberg

Ingemar Stenmark

Ingemar Stenmark

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än