Dags för nya bänkskivor

Bänkytorna i köket utsetts varje dag för slitage – år efter år. Vi har tittat på olika material som används för köksbänkar för att se vilka som är bäst lämpade för uppgiften.

Kökets bänkskiva är ständigt i blickfånget och utgör en stor del av rummets karaktär. De utsätts dagligen för tuffa prövningar och behöver ibland bytas ut.

Granit- och kvartsskivor
När man bygger ett nytt kök och vill ha en bänkskiva som håller ska man välja granit eller kvarts. De är båda väldigt tåliga och enkla att rengöra. De är även mycket reptåliga på grund av sin täthet. Vill man i stället ha ett material som åldras vackert med patina är marmorskivor att föredra – klassiskt och tidlöst elegantt. Dock ska man vara noga med rengöring, för sura ämnen i mat och dryck kan lämna avtryck på bänkskivan om de är kvar för länge. Syrorna påverkar inte stenens hållfasthet, utan orsakar enbart kosmetiska skador. Accepterar man riskerna för fläckbildning kan även marmor vara ett bra material för köksbänkar.

Underhåll
För granit- och kvartsbänkskivor räcker det med att torka av dem med en fuktig trasa. Vid behov kan man använda vanligt vatten med handdiskmedel och skölja rikligt med vatten och sedan torka av. Granitskivor kan man impregnera årligen eller vartannat år med speciellt stenunderhållningsmedel. Kompositskivor är nästan underhållsfria. Marmorskivor ska man rengöra dagligen med vatten och mikrofiberduk, men undvik sura rengöringsmedel.

En genuin atmosfär
Bänkskivor i massivt trä har lång livstid och åldras vackert, men är känsliga för fläckar, värme och fukt. ger ett gediget och ombonat intryck. De vanligaste träslagen är ek, ask, lönn, björk och valnöt.

Avancerat stengods
Keramiska bänkskivor är resultatet av en avancerad utveckling av samma teknik som används vid klinkertillverkning. Till skillnad från natursten och kompositblandningar är keramik känsligt för slag och spetsiga belastningar.

En tålig klassiker
Rostfria bänkskivor kan vara högblanka eller mattpolerade och kan fås i oändliga utföranden. Materialet är slitstarkt, lätt att rengöra och väldigt hygieniskt. Nackdelen är att det lätt uppstår repor och att varma kärl riskerar att plåten slår sig.

För den ombytliga
De laminatskivor som säljs idag är så kallade högtryckslaminat och tål mycket mer än första generationens laminatskivor. De finns i en mängd olika utföranden vad gäller färg och mönster.

Poul Heie
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än