Dags att renovera badrummet 2018

När du renoverar ditt badrum är det inte bara en investering för att öka värdet på huset, det är också en investering i din själ. Du mår bra om det är trivsamt hemma.

Att renovera badrummet är en utmaning för de flesta men det är samtidigt den åtgärd som ger huset den största värdeökningen. Innan du startar är det viktigt att du planerar hela projektet. Då undviker du många problem och chansen för ett riktigt lyckat slutresultat ökar.

Planering 
Starta med att tänka igenom om du ska genomföra en större renovering som att flytta badrummet till en ny plats, ändra storlek och inredning eller en mindre renovering till lägre kostnad, utan att ändra planlösningen på badrummet. Funderar du på att renovera badrummet själv är det bra om du är van att utföra byggarbeten hemma. Känner du dig minsta tveksam ska du anlita en hantverkare, eftersom det annars kan bli kostsamt. Det är inte ovanligt att det blir vattenskador i samband med felaktigt utförda badrumsarbeten. Vattenskador i svenska hem kostar sammanlagt fem miljarder kronor om året och den största andelen fuktskador hittar man i bad- och duschutrymmen.

Olika arbetsmoment
Att genomföra en badrumsrenovering innefattar ofta flera olika moment, bland annat VVS, plattsättning och el. Den kan innebära ombyggnation av väggar och tak eller nytt badrumsgolv. Den kan även innehålla byte av handfat, toalett, badkar eller duschkabin. Renovering av våtutrymmen involverar VA-arbete som ställer krav på att fuktsäkra golv och badrumsväggar. Innan du sätter igång måste du veta att underlaget i badrummet är det rätta. Godkända underlag på vägg är: Gipsskivor, cementskivor, lättbetong, puts, spackel och betong. För plattsättning på golv gäller betong, lättbetong och spacklad yta.

Ventilation
Det bör finnas en fungerande och tillräckligt effektiv ventilation i badrummet för att våta ytor ska torka snabbt. Effektiv uppvärmning hjälper även till att torka konstruktionerna. En rekommendation är att badrummet förses med golvvärme som kopplas till värmesystemet och som också kan användas separat. Värmegolv har en hög trivsel och komforthöjande faktor. Som totaluppvärmning är värmegolv ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ till andra system som radiatorer, takvärme eller luftvärme.

Text: Ingvar Larsson

Foto: Oras, Konradssons och Duravit

Gäst
Renovera badrummet 2018
Nya handfat
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än