Brandsäkra ditt hem inför advent

Advent är den tid då vi tänder flest ljus på hela året. Det är både vackert och mysigt, men det finns en skuggsida. Det är också den tid när larmen ökar mest hos brandkåren.

En majoritet av villbränderna i december beror på levande ljus men även tekniska fel och glömda spisplattor spelar roll. Det bästa skyddet om det börjar brinna är förutom brandvarnare, att vara utrustad med en brandfilt och en brandsläckare.

För ett villahushåll rekommenderas en sex kilos pulversläckare. Brandvarnaren ska sitta i taket, så centralt som möjligt i rummet och gärna i närheten av sovrummet. Undvik att sätta den i kök och badrum eftersom det då finns risk att den löser ut av andra skäl än brand.

Testa funktionen regelbundet. Byt till ett litiumbatteri i brandvarnaren, så behöver du inte byta igen på cirka 10 år.

Ljusstakar
För att ha mysigt i jul utan att du ska behöva oroa dig för bränder ska du använda ljusstakar av material som inte brinner, som smide, keramik, sten eller liknande. Använd inte brännbara dekorationer som bomull och mossa i adventsstakarna. Dekorera med sand, sten, eller glas och se till att ljusen står stadigt. Ställ ljusstakarna fritt så att uppflammande lågor inte kan antända gardiner, tidningar och liknande.

Värmeljus kan också orsaka brand, framför allt om de står många tillsammans eller i täta ljuslyktor. Ha samma respekt för värmeljus som för vanliga ljus. Ställ dem inte nära föremål som kan börja brinna. En bra regel är att den som lämnar rummet sist släcker ljusen.

Braskaminer
Braskaminer har på senare år blivit allt populärare för att skapa trivsel hemma. Rätt installerad, rätt eldad och rätt skött har du en säker källa till värme. Men felinstallerade kaminer är en av de vanligaste orsakerna till brand i villor och småhus.

Stäng dörrarna
Om olyckan är framme och det börjar brinna ska du först försöka släcka branden på egen hand, om det är möjligt. Helst genom att kväva den. Har branden tagit fart är det bättre att sätta sig i säkerhet. I de flesta fall är det den giftiga röken som dödar. Stäng därför dörrarna efter dig för så förhindra att rök och eld sprider sig. Ring 112 och larma brandkåren.

Text: Lisa Nilsson

Gäst
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än