Bostadstider: Nu hettar det till på bomarknaden

Många ger sig in i den heta bostadsmarknaden med drömmar som ofta inte är helt realistiska. Villa Aktuellts privatekonomiska expert tipsar dig om vad du rent ekonomiskt ska tänka på när du söker ny bostad.

Under hösten brukar det vara ett ökande antal bostäder till salu. Under kommande helger kommer vi att mötas av spännande bostadsannonser och man kryddar gärna det hela med uttryck som ”stora visningshelgen” och liknande. Visst låter det lockande? Tänk om det finns något som passar oss, tänker vi, kanske vårt drömboende!

Det perfekta hemmet
Vi är många som utan att egentligen ha för avsikt att byta bostad, ändå läser bostadsannonser och jämför priser. Och det finns mycket att förundra sig över. Undersköna bilder och perfekta hem möter oss i annonserna. Vi önskar att vi hade det så där och inte det hem vi faktiskt har med lite lagom luggslitna möbler, inte helt nymålat överallt samt ett fullt fungerande men inte toppmodernt kök.

Var realistisk
Ta det lugnt och fundera på vad du och familjen egentligen behöver. Det är viktigt att skilja på vad du drömmer om och vad som är realistiskt. Låt drömmarna förbli just drömmar och ställ in dig på vad som faktiskt är ekonomiskt möjligt. Vad får dig att må bäst? En stressad ekonomi med alltför dyra boendekostnader eller en ekonomi med en smula svängrum? Den frågan kan alla svara rätt på, men ändå är det många som ändå hamnar i en stressad ekonomi.

Ingelas tips
Gör så här för att undvika att ni hamnar i en stressad ekonomi: Be om ett lånelöfte hos din bank så att du vet hur mycket du kan låna. Gör en realistisk genomgång över din nuvarande ekonomi för att se vad den faktiskt skulle tåla i form av ökade boendekostnader. Vad är du beredd att avstå ifrån?

Gå på många visningar
Tänk nytt – leta i ett större geografiskt område. Räkna inte med att göra klipp på bostadsmarknaden. Ingen bostad är perfekt, men det finns fler än en som är bra. Kommer du till budgivning, bestäm din egen gräns för vad du är beredd att betala och håll fast vid den. Lycka till med ditt boende – vare sig det är nytt eller inte!

admin
Läsarnas betyg: 
Inga röster än