Bli energismart och spara pengar

Den kilowattimme du inte använder är alltid den billigaste. Du som bor i villa kan se över ditt hem och ofta åstadkomma många små förändringar som ger dig en lägre energianvändning. På så vis får du mer pengar kvar i plånboken och bidrar dessutom till en bättre miljö!

Med små medel kan du sänka energiförbrukningen och få en lägre boendekostnad. Det första och enklaste tipset att är att sänka inomhustemperaturen. En minskning av inomhustemperaturen med en grad ger fem procents energibesparing. För ett småhus som förbrukar 15 000 kilowattimmar per år för uppvärmning innebär det en besparing på 750 kilowattimmar per år, vilket för närvarande motsvarar cirka 1000 kronor per år.

Livsstil och beteende
Glöm inte att mycket av energiförbrukningen beror på hur familjens livsstil ser ut. Det går att halvera vattenanvändningen genom att installera snålspolande munstycken i kranar och duschar. Att ta för vana att släcka ljuset när man lämnar ett rum och att inte låta apparater stå på stand-by i onödan är andra sätt att spara energi. När du tvättar och diskar bör du fylla maskinen helt för lägsta energiförbrukning. En vattenkokare är det energisnålaste sättet att koka vatten.

Energitjuvar
Kyl, frys och andra vitvaror som är av äldre modell är riktiga energitjuvar. Välj energisnåla modeller när det är dags att byta och håll nere energiförbrukningen med rätt temperatur (+5 grader i kylen och –18 i frysen). Glöm inte att damma av dem på baksidan. Golvvärme och handdukstork i badrummet är andra stora bovar, så använd en timer eller stäng av när de inte används. Tänk också på att fönster kan läcka extra mycket värme under kalla nätter. Ett enkelt knep för att spara energi är att dra ner persienner och dra för gardiner för att minska utstrålningen av värme. Undersök dina termostater. En dåligt fungerande termostat kan leda till att rummet blir alltför varmt och energianvändningen onödigt hög.

Uppvärmningssystemet
En värmepumpsinstallation är en långsiktig investering som sänker husets uppvärmningskostnad och höjer fastighetens värde. När du byter uppvärmningssystem bör du samtidigt se över husets ventilation och eventuellt tilläggsisolera.

Energieffektiva fönster
Genom att byta till nya energieffektiva fönster minskar du energiförbrukningen samtidigt som husets värde ökar och fasaden blir snyggare. Byta fönster kan du göra året runt, även på vintern. Man byter ett fönster i taget och det tar mindre än en halvtimme från det att det gamla fönstret lyfts ut till det nya är på plats.

10 enkla spartips!

  • Sänk inomhustemperaturen, en grad minskar energianvändningen med fem procent.
  • Nya tätningslister runt fönster och dörrar. aByt till effektiv och bra belysning, som LED-lampor och lågenergilampor och släck när ljuset inte behövs.
  • Dra ur alla laddare, till exempel till mobilen, när de inte används.
  • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +5 grader i kylen och –18 grader i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
  • Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det går snabbt och du sparar energi.
  • Tvätta i 40 grader istället för 60 grader, när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen.
  • Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand.
  • Snålspolande duschmunstycke sparar på varmvattnet. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen.
  • Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nytt.
Poul Heie
Diska i diskmaskin så sparar du vatten och energi

Diska i diskmaskin så sparar du vatten och energi

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än