Planera

Planera ditt kök

Planera ditt nya kök

Idag finns många nya idéer för planering och design av kök. Om du utgår från vissa beprövade grundregler kan du undvika onödiga, obekväma och ibland farliga fel. Anpassa ditt nya kök till ditt sätt att leva och tänk igenom att det verkligen täcker de behov du har.

NÄR DU PLANERAR ditt nya kök ska du beräkna det efter hur många personer som ingår i hushållet och hur många personer som lagar mat samtidigt. Genom att välja rätt form på köket (U-form eller L-form) och genom att prioritera arbets- och avlastningsytor kan man exempelvis skapa ett kök där hela familjen kan vara verksam på en och samma gång. Tänk också igenom vilka olika roller köket har hemma hos dig. Planera efter om det samtidigt ska fungera som matplats, tvättstuga, hemmakontor eller lekrum.

KÖKSBÄNKEN
För att arbetet i köket ska fungera behövs bra arbetsytor. Ju fler personer som ingår i hushållet, desto fler ytor. Den viktigaste arbetsytan är den mellan spisen/spishällen och vasken, och den ska vara minst 80 och max 140 centimeter. Arbetsytan på andra sidan vasken ska helst vara 80 centimeter.

SPIS
Eftersom det är bra om det finns arbetsytor på båda sidor om spisen är det inte praktiskt att placera spisen intill ett högskåp. Det är bra att räkna med en avlastningsyta som är minst 40 centimeter bred på den ena sidan av spisen/spishällen.

TOPPSKÅP
Eventuella springor mellan höga väggskåp och tak kan man dölja med lister. Har man skåp som inte går upp till taket är det praktiskt att fästa smörpapper på ovansidan av skåpen. På så sätt fastnar damm och feta avlagringar på papperna och man kan enkelt byta ut dem när man städar.

BELYSNING
Var noggrann i valet av belysning. Tänk på hur man på bästa sätt kan kombinera de variationer som finns; allmänbelysning, stämningsbelysning och arbetsbelysning.

ELUTTAG
Alla eluttag i köket ska vara jordade och bör vara placerade så att man bekvämt kan arbeta med elektriska köksmaskiner.

FÖRVARING
Förvaringen i köket sväljer lätt allt vi samlar på oss under årens lopp och det är därför bra att rensa ut det du inte behöver. Ta bort all porslin, glas och bestick som du inte längre använder för att på så sätt se vilket behov du egentligen har. Se till att köksbänken inte är fullproppad av diverse prylar, matvaror och köksapparater som du sällan använder. Då ser du vilka behov du egentligen har och kan planera ditt nya kök därefter.