Nypon

Marie-Louise Persson, 52

Min smärta i ryggen är borta

Marie-Louise har haft ont i ryggen så länge hon kan minnas. Det har varit så besvärligt att inte ens sjukskrivning och värktabletter hjälpt mer än för stunden. Förra året började hon med ett speciellt sorts nypon, då försvann gradvis hennes problem. I dag är Marie-Louise nästan helt smärtfri.

Hon har fortfarande svårt att tro det själv. Hur kan ett kosttillskott på nypon lindra värken, när inte värk-medicinen kunde?
– Jag har varit så skeptisk mot alla hälsokostpreparat. Men nu är jag omvänd och helt frälst! Det första naturpreparat som jag någonsin tagit är LitoMove och det tog bort min smärta i ryggen.
Smärtan i ryggen började som lite värk när hon sovit dåligt, suttit obekvämt och länge på jobbet eller på något annat sätt belastat ryggen fel. 
– Värken smög sig på och till slut hade jag konstant ont, säger Marie-Louise.

Inflammation i ryggen
Marie-Louise uppsökte en läkare som kunde konstatera att hon hade en kronisk inflammation i ryggen. Hon fick recept på värktabletter och smärtstillande medicin.
– Under den första perioden fungerade medicinerna ganska bra, men allt eftersom fick jag öka dosen, speciellt på nätterna. Till slut sa min mage ifrån och jag insåg att jag inte kunde hålla på så här.

Övertalad av systern
Marie-Louise har en syster i Krylbo, Gunilla, som ätit LitoMove för sin artros i flera år. Gunilla har försökt övertala sin syster att börja med nyponpulvret, men Marie-Louise har vägrat.
– Till slut tog hon med sig en burk och tvingade mig att ta kosttillskottet. Tur var väl det! Min systers envishet har ju förändrat mitt liv.I en början kände Marie-Louise ingen skillnad, men efter drygt en månad upptäckte hon att det inte värkte lika mycket i ryggen.
– Jag kände mig gladare och mer positivt inställd. Livet hade blivit behagligare. Förbättringen fortsatte successivt och efter några månader var värken nästan helt borta. Vilken känsla!
När värken försvann kunde Marie-Louise börja styrketräna och sträcka ut musklerna. Något hon inte kunnat på flera år.

Kunde förverkliga sin dröm
När värken försvann kunde Marie-Louise förverkliga en dröm. Hon sadlade om och blev hårfrisörska, ett yrke som sliter hårt på rygg och axlar.
– Jag är lycklig varje dag nu och har inga problem att jobba långa dagar, säger Marie-Louise.I sin salong sysslar hon också med make up och styling, och en del dagar är hon lärare på en frisörskola.
– Jag jobbar alla dagar i veckan utom söndag. Det hade aldrig varit möjligt om jag hade haft problem med ryggen.