Årskrönika 2017 del 2

Trots att jag odlad i mer än 30 år tycker jag fortfarande det är svårt att ha lagom mycket färskt av allt vid rätt tidpunkt, men jag kämpar på och blir bättre och bättre. Att ha tillgång till sockerärtor från tidigt på våren till sent på hösten har jag blivit riktigt bra på. Sallat går det åt mest fram till midsommar och på vintern är det nästan bara rotsaker som gäller.


 Juli och det mesta är skördeklart. Det finns så mycket att välja på att det räcker att odla
lite grand av varje. Variationen är viktigast. På hösten gäller det att
ha gott om kål och rotsaker att spara till vintern.


Augusti. Pallkragarna tillkom för ett fotojobb, men jag har fortfarande svårt att anpassa mig till formatet som känns alldeles för smått. Här hamnar lite av varje och jag tänker mest att ögat ska falla på nåt frodigt till långt in på hösten. Nöjs med staketet som skyler komposterna.


September och tupparna drar omkring i ett eget gäng. Första året jag sparat så många och så länge. Gränsen går när de börjar gala ikapp för intensivt. Då måste det gallras. Efter att ha studerat dem hela sommaren och hösten, kommer jag nog att välja Herr Röd som alfatupp till våren. Svart och brokig letar efter nya hem.

Det är nåt särskilt med höstkvällarna i oktober när solen står lågt och snabbt rör sig över trädgården. Enstaka plantor kan för några minuter hamna i rampljuset, en grönsak, en stol, en kvardröjande kyckling och det gäller att skynda sig om man vill ha en bild.


November och de speciella vintertomaterna med extra lång hållbarhet hänger kvar i växthuset. Vi äter fortfarande av sommartomaterna. Det kommer att bli ett par sorter vintertomater till kommande säsong. Utmaningen är att få dem att räcka över jul åtminstone.


Snön kom och gick i december.

1. år väntar en lång rad projekt. Viktigast är att färda markarbetena runt växthuset. Det är inte mycket kvar.
2.Lika viktigt är att börja renoveringen av trädgårdslandet. Sargen som står på nergrävda plåtar ska bytas mot 4 mm bockad plåt och därmed blir det adjö till elstaketet för sniglarna. Sen ska lådorna inuti också bytas efter hand. Konstruktionerna är nio år och har börjat murkna.
3.En ängsanemon har spritt sig i pionlunden och måste begränsas.
4.Det vore på sin plats att plantera slänterna som ligger under väv.
5. Jag vill också ta bort en ful och arbetskrävande syrenhäck och bygga stenmur längs halva tomten.Mannen ställer inte upp på detta så jag är mogen att leja ett proffs för jobbet.
Klarar jag punkt 1-3 är jag nöjd.

Anette Brunsell