Årskrönika 2017 del 1

Ännu ett trädgårdsår läggs till handlingarna. Det var en fuktig sommar som gynnade grönsaksodlingarna och jag ägnade mig mer åt snigelplockning än vattning. Men när vintergrönsakerna såddes var det torrperiod och jag fick så om för att jag inte lyckades hålla bäddarna fuktiga. 2018 ska jag anpassa sådderna bättre efter vädret om det så innebär att vintergrönsakerna inte kommer i jorden förrän efter midsommar.
Vi fortsatte markarbetena runt växthuset, byggde staket mot komposthörnan, anlade hallonland, sparrishäck, land för kronärtskockor, påbörjade nyttolunden och renoverade en rabatt.

Petra blev årets första kycklingmamma med tre dunbollar i januari.  Hon fick bara ligga på tre ägg eftersom det blir för mycket kycklingar att ta hand om annars.

En solig dag nära nollan i februari startades varmbänken. Färsk hästgödsel hämtas under en veckas tid från ett stall i byn. Det går åt mängder.


Mars. Medan jag väntar på att det ska gro och rota sig i varmbänken börjar vintersådderna i växthuset leverera. De har stått på svag golvvärme i plastbackar. Mums med pak choi i woken.

April och tomatplantorna har skolats om till enliters papperskrukor. Ett experiment som slog mycket väl ut. Testade både krukor av vax och vanligt tidningspapper, men tyckte bäst om de sistnämnda. Ett bra sätt att minska plastanvändningen i trädgården när man har bruk för många krukor.


I maj har kronärtskockorna kommit ut och fått ett täcke av ensilage, varmbänken är frodig och har levererat sallat ett tag, rädisorna börjar komma och späda morötter är på gång. I växthuset är det nu knökfullt.

Juni. I pionlunden avlöser favoriten 'Julia Rose' de tidigaste plantorna. Under den här perioden öppnar sig nån ny sort nästan varje dag. Med denna lilla återblick tackar jag för alla trevliga kommentarer och önskar alla läsare

GOTT SLUT

OCH GOTT NYTT 2018

Må vädrets makter vara med oss, lagom regn, lagom sol och så lite blåst som möjligt. Må rådjuren få smak för nåt annat än våra tulpaner, kaninerna hålla sig hos er på Gotland, sniglarna gå upp i rök och kållarverna halka av.

Anette Brunsell