Arga snickaren: Planering är avgörande

– När du ska göra en renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av huset gäller det att planera, vara fokuserad och göra det av rätt anledningar, säger Arga snickaren Anders Öfvergård.

Anders Öfvergård är mer känd som Arga snickaren efter 12 säsonger av det populära tv-programmet. I år har vi sett honom ta sig an några av Sveriges mest färgstarka och älskade kändisar i Arga Snickaren VIP. Utan omsvep och krusiduller synar han deras brister och sin vana trogen ifrågasätter han varför de hamnat i den sits de befinner sig i.
– Det är alltid spännande när man får komma hem till personer man känner och upptäcka deras lite mer kaotiska och ostrukturerade sida – alla var ju inte superhändiga om man säger så, men det är alltid härligt när man får hjälpa människor man gillar, säger Anders Öfvergård.

Var fokuserad på uppgiften
På Hem, villa & bostadsrätt-mässan håller Anders fördrag varje dag från Inspirationsscenen där han förklarar vikten av planering när man ska bygga om hemma.
– Det är härligt att många bygger själv, men man måste inse sin begränsning. Om du tror att en renovering ska ta två veckor så tar den förmodligen sex veckor. Speciellt om det är barn med i bilden. Det är andra saker som kommer emellan och därför är det bra att vara fokuserad på uppgiften. Man måste planera för saker som så småningom behöver åtgärdas. Det är inte en fråga om OM pannan går sönder, utan om NÄR den går sönder. Är man inte beredd på det så kommer det oftast som ett knytnävslag i magen. Därför är det smart att planera för alla sådana åtgärder och kostnader, säger han.

Ett bra beslutsunderlag
Ju mer information du skaffar dig inför en renovering, ombyggnad eller tillbyggnad desto bättre beslutsunderlag får du och möjligheten för ett lyckat resultat ökar.
– Det är viktigt att vara hungrig på att samla in information innan man sätter igång. Då blir din planering bättre och slutresultatet har större chans att bli bra. Det är också viktigt att peppa varandra under resan, för under en byggprocess är man inte alltid på topp och då måste den ena kunna hjälpa till att dra upp den andra. vi bygger för andra Förutom dålig planering ser Anders ett problem med anledningen till att många bygger om sina hem.
– Vi bygger allt mer för att visa andra hur bra vi har det, utan att titta på våra egna behov. Det är för lite egen karaktär och känsla för hur vi själva vill ha det. Vi är så otroligt påverkade av alla andra. Därför måste vi först sätta oss ner och titta på vad det är vi vill ha och vad vi som familj mår bra av. Vi måste också ta hänsyn till om det finns barn i familjen och vad som är viktigt för dem.

Gäst
Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Inga röster än