Anders Bagge: Här bygger jag min oas

Han är stjärnproducenten som jobbar med många av de stora amerikanska stjärnorna. Nu är Anders Bagge tillbaka i Idoljuryn samtidigt som han bygger en oas på sin strandtomt vid Mälaren.

För åtta år sedan flyttade Anders Bagge till Ekerö och bor nu här tillsammans Johanna Lind, före detta Fröken Sverige-vinnare och numera framgångsrik företagare inom hudvård.
– Att flytta hit är nog det bästa jag har gjort, säger den berömda låtskrivaren

Bygger en oas vid stranden
Den magnifika villan på 1100 kvadratmeter har en underbar utsikt över Mälaren och längst ner på den enorma tomten ligger en sjöstuga vid en 100 meter lång sandstrand.
– Här nere bygger jag en stor altan på 400 kvm där jag ska sänka ner ett spabad där man kan sitta på vintern med en kopp choklad och is i skägget, säger Anders och myser. Sedan ska jag bygga upp en gazebo där man kan sitta utomhus med soffa, matgrupp och inbyggda högtalare. Det blir en riktig oas.

Friheten att bo i hus
Anders är uppväxt i en villa i Sollentuna men när han flyttade hemifrån blev det en lägenhet.
– Jag ville fortsätta att bo i hus, men det hade jag inte råd med så det blev en lägenhet. Där satte jag upp en liten studio och hade bara bott där i tre dagar när hyresvärden sa att om jag inte slutade spela fick jag inte bo kvar, berättar han. Sju år senare köpte han ett hus i Täby och sedan dess har han alltid bott i villa.
– Det betyder en enorm frihet att bo i hus, speciellt när man har djur, och mitt djurintresse är lika stort som mitt musikintresse. Det är bara att öppna dörren och släppa ut katterna. Det blir lite mer komplicerat när man bor i en lägenhet, säger Anders.

Tillbaka i idol
I höst kan vi se Anders Bagge göra en efterlängtad comeback i juryn för Idol, efter att ha varit borta från programmet i ett år.
– Efter att ha gjort åtta säsonger av Idol kände jag att jag inte kunde förnya mig själv igen. Det gick i slentrian och då kände jag att det räckte, berättar han. Men jag saknade Idol. Det är en otrolig sammanhållning i hela teamet på 70-80 personer bakom apparaten Idol. Sedan träffar man och umgås med många talangfulla ungdomar. Under året jag var borta fick jag så otroligt många mejl och inlägg på Instagram där man bad mig komma tillbaka till Idol. Då kände jag att ”Va fan, det är ju kul”. Det är ju faktiskt det enda talangprogrammet som är renodlat för sång och jag har ju hållit på med musik sedan barnsben. Jag började spela när jag var fyra år och musik är det enda jag har jobbat med. Så när de ringde och frågade tvekade jag inte.

En rolig sammansättning
De som gör Bagge sällskap i den nya Idoljuryn är röstcoachen och sångerskan Kishti Tomita, som var med 2004-2007, PR-geniet Nikki Amini, som var med i Idoljuryn 2016, och den helt nya medlemmen Alexander Kronlund, som har haft fem topp-10-låtar i USA under 2016 och har jobbat med artister som Ariana Grande, Demi Lovato och Robyn.
– Det är kul att Alexander, som är en gammal vän till mig, är med i juryn nu, säger Anders. Sedan blir det lite annorlunda när man har nya juryvänner. Det är klart att jag kommer fram med andra sidor och det blir ganska mycket gnabb mellan mig och Nikki. Kirsti är jätteflummig och Alexanders musiksmak skiljer sig i delar helt från min. Det är mycket tycke och smak när det gäller musik och det är lite kul med dynamiken i den nya juryn. Det är en rolig sammansättning.

Galnare privat
Anders Bagge har alltid varit den snälla medlemmen i Idoljuryn men det är ingen inövad roll.
– Jag är precis som jag är i programmet och får många positiva reaktioner från folk. Möjligtvis är jag lite galnare privat. Jag har aldrig varit någon annan i programmet än den jag är. Jag är en snäll kille som har svårt att göra folk ledsna, säger han.

Många nya talanger
Man kan tro att det är svårt att hitta nya talanger nu när Idol finkammat Sverige i 12 säsonger, men det tycker inte Anders.
– Vi brukar få den frågan, men sedan är det alltid någon 16-åring som står där nästa år i Globen, som var 6 år när hon började kolla på Idol. Sverige är det land där Idol går bäst eftersom det finns ett genuint intresse från ungdomar där de känner att Idol är en ventil att kunna söka till.

Foto: Pär Bäckstrand/TV4 och privata bilder.

Poul Heie
Anders Bagge

Anders Bagge

Anders Bagges strandtomt vid mälaren

Anders Bagges strandtomt vid mälaren

Artikelämnen: 
Läsarnas betyg: 
Average: 2 (1 vote)